torsdag 27. mai 2010

Frelseren


http://bokelskere.s3.amazonaws.com/519cd19b39267e45197aefc3ebc40277a6b66f024fd5332ad70dad84.jpg

Frelseren er en bok skrevet av jo Nesbø i en serie på seks bøker om politimannen Harry Hole. Boken tar for det meste sted i Oslo. Boken starter med Harry Hole løser en mordsak av en sliten narkoman i oslo. Vi møter også leiemorderen Christo Stankic fra Kroatia. Vi får et innblikk i hvor han kommer fra og hans tøffe oppvekst.

Robert karlsen fra frelsesarmeen blir drept midt i Oslosentrum under en frelsesarmekonsert. Leiemorderen fra Kroatia finner senere ut at han har drept feil person, han drepte Ropert Karlsen istedenfor Jo Karlsen. Christo Stankic har fått blod på tann og gjør alt får å fullføre hans siste oppdrag. Politimesteren Harry Hole er stadig på jakt etter den kroatiske leiemorderen, men det viser seg at han gang på gang slipper unna fordi han har en spesiell egenskap som gjør at Christo Stankic kan endre utseende. I boken så blir dette kaldt hypermobilitet.

Politiet gjør alt de kan får å beskytte Jo Karlsen som egentlig var målet, men tilslutt finner leiemorderen målet sitt og Harry Hole kommer opp i en situasjon hvor han må velge mellom å drepe Cristo Stankic eller la han drepe Jo Karlsen. Jo Karlsen blir tilsutt drept og Harry finner ut at han fortjente å dø og at leiemorderen bare gjorde jobben sin.

Jeg vil si at det er en ganske trist og uventet slutt ettersom Harry Hole finner ut at den gamle sjefen til Harry er medlem av en hemmelig kriminell organisasjon som Harry allerede har tatt bakmennene på.

Harry hole er en sliten politimann med alkohol problemer og misliker autoritære personer. Dette ser vi flere eksepler på når Harry får en ny sjef og Hole gjør at han kan får å mislike den nye sjefen. Harry hole er en person som er opptatt av rettferdighet og fremstår i boken som en helt.

Cristo Stankic er leiemorder og har en spesiell egenskap som gjør at han kan endre så mye på ansiktsformen at han blir ugjenkjennelig. Han er en profesjonell leiemorder som nesten aldri begår noen feil, men i dette siste avgjørende oppdraget får han problemer. Stankic kommer fra en tøff fortid med borgerkrig og mye elendighet. Cristo Stankic forandrer seg lite igjennom boken og er derfor en statisk karakter i boken.

Alt i alt vil jeg si at dette er en bok jeg ville ambefalt hvis man leter etter en god krimbok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar